Formålet er at sikre danske landmænd viden om optimale bekæmpelsesstrategier mod aktuelle ukrudtsproblemer og skadevoldere i landbrugsafgrøder samt at yde varsling for skadevoldere, så økonomien ved anvendelse af plantebeskyttelse bliver optimal.
Der gennemføres markforsøg, som udvikler bekæmpelsesstrategier og demonstrerer sprøjteteknikker, der kan forbedre resultatet af planteværnsindsatsen. Forsøgene belyser bekæmpelse af græsukrudt i vintersæd, som er en stigende udfordring for mange bedrifter. I vinterhvede undersøges betydningen af tidspunkt for bekæmpelse af svampesygdommen Septoria. Behovet for vækstregulering undersøges i relation til de nye højere kvælstofnormer. Som følge af et øget areal med hestebønne belyses strategier for bekæmpelse af ukrudt, svampe og skadedyr. I vinterraps belyses betydningen af tidspunkt for bekæmpelse af svampe. I majs afprøves strategier mod græsserne grøn skærmaks og hanespore, som er et stigende problem samt strategier for svampebekæmpelse. Endelig vil anvendelse af additiver til effektforbedring af ukrudtsmidler blive belyst.
Projektet indeholder landsdækkende monitering og varsling, så landmændene får beslutningsstøtte til at vurdere behov for bekæmpelse mere præcist og kan behandle rettidigt. Moniteringen sker i korn, majs og raps ved hjælp af Nyt Registreringsnet, som i 2016 bliver udviklet for IPM-midler fra Miljø- og Fødevareministeriet. Der moniteres både i forsøgsparceller og i marker afhængig af hvilken skadevolder, der er tale om. Det centrale element i varslingen er en ugentlig kommentering af angrebsniveau, formidling af viden om skadetærskler og anvisninger om bekæmpelse. Anbefaling om bekæmpelse gives på basis af bekæmpelsestærskler.
Bygrust er fundet i alle sorter, men mest i Wootan, Trooper og Mecurioo, og der er bekæmpelsesbehov i de længst udviklede marker. I nogle vintersædsmarker findes også behov for meldugbekæmpelse.
Bekæmpelsestærsklen for larveangreb har været overskredet på ca. 25 procent af lokaliteterne. I marker med meget bladgnav anbefales også en bekæmpelse rettet mod larver. I mildt vejr kan opnås væsentlig effekt i hele november.
Tærsklen på de 25 rapsjordlopper har indtil videre været overskredet på knap 25 procent af lokaliteterne. I flere marker er der set meget bladgnav. Her anbefales en bekæmpelse rettet mod larver også.
Tærsklen på de 25 rapsjordlopper har indtil videre været overskredet på knap 25 procent af lokaliteterne. I flere marker er der set meget bladgnav. Her anbefales en bekæmpelse rettet mod larver også.
Tærsklen på de 25 rapsjordlopper har været overskredet på ca. 25 procent af lokaliteterne. I marker med meget bladgnav anbefales også en bekæmpelse rettet mod larver.
Der er fundet mest havrerødsot i vinterhvede. I de tidligt såede vinterhvedemarker med meget havrerødsot er der opnået en bekæmpelseseffekt på ca.95 procent ved 1-2 skadedyrssprøjtninger i efteråret.
Der er udløst bekæmpelse af majsøjeplet i nogle af de længst udviklede majsmarker med pløjefri dyrkning og samtidig forfrugt majs. De første registreringer af svampesygdomme i roer er foretaget.
Der er fundet forekomst af majsøjeplet i en del marker og mest i de upløjede marker med forfrugt majs. Der er indtil videre i år fanget 1 majshalvmøl eller flere på 16 ud af 21 lokaliteter. Registreringer af svampesygdomme i roer er foretaget.
Der er forekomst af majsøjeplet i en del marker og mest i de upløjede marker med forfrugt majs. Majsbladplet er også fundet. Der er i år fanget 1 eller flere majshalvmøl på 16 ud af 21 lokaliteter. Registreringer af svampesygdomme i roer er foretaget.
Svampebekæmpelse er nu ikke længere aktuel i hvede. I vårbyg og havre er svampebekæmpelse også afsluttet, men i meget sentsåede marker kan bekæmpelse stadig være aktuel.
Bygrust er fundet i alle sorter, men mest i Wootan, Trooper og Mecurioo, og der er bekæmpelsesbehov i de længst udviklede marker. I nogle vintersædsmarker findes også behov for meldugbekæmpelse bl.a. i hvedesorten Torp.
Fortsat meget bygrust og/eller skoldplet i flere vinterbygsorter. Begyndende angreb af Ramularia. Behov for bekæmpelse af Septoria i en del hvedemarker.
Gulrust har bredt sig i triticale i den forløbne uge, ligesom der er fundet flere tilfælde af gulrust i hvedesorten Benchmark. Den første delte aksbehandling mod Septoria skal nu udføres i mange hvedemarker.
Der er meldt om talrige tilfælde af gulrustangreb i hvedesorten Benchmark. Træf beslutning om evt. brunrustbekæmpelse i rug nu. Begyndende angreb af bygrust og bygbladplet i flere vårbygmarker.
I vårbyg har bygrust bredt sig i mange marker, og der er udløst bladlusbekæmpelse i de første marker. Det tørre vejr har hæmmet Septoria, men smitte fra nedbøren 16. maj viser sig nu i flere marker.
Der er nødvendigt med en langsigtet strategi for at forebygge opformering af ukrudt og at anvende de kemiske midler på en måde, der forebygger udvikling af herbicidresistens.
Resistent ukrudt: I vintersæd undgår du bedst udvikling af resistens ved at begrænse brugen af SU-midler i efteråret. Brug jordmidlerne Boxer, Stomp, DFF og Lexus, der gennem jordvirkning har en vis effekt på resistente planter.